אני רוצה בירה מסוג עם גוף , וגיזוז .

אני רוצה שתחושת האלכוהול תהיה , והמרירות .

היסטוריית הבירה בישראל

פורסם ב מאת יוחאי מיטל

לקראת יום העצמאות תהיתי עד כמה אני מכיר את ההיסטוריה של המשקה האהוב בארץ.
איזו דרך עברה הבירה ב-71 שנות קיומה של המדינה? כמה היסטוריה הספיקה לצבור?
פניתי אל הגוגל הקרוב למקום מגוריי, והתוצאות היו מאוד מעניינות:

1906

יבוא ראשון של הבירה "טובורג" לישראל. זו לא "טובורג רד".

מצגת זאת דורשת JavaScript.

1926

האחים מרדכי וצבי רוזנברג מקימים בעכו מבשלת בירה. המבשלה מוקמת על מנת לספק את הדרישה מצד חיילי "חיל המצב" הבריטי המוצבים בארץ. שם המבשלה: "מקס בראו". הבירה: בסגנון פילזנר צ'כי, שהם מאמינים שיתאים לחיילים הבריטים. החיילים הבריטים לא מאמינים בזה והמבשלה נסגרת בתוך שלוש שנים.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

1934

"תעשיות בירה א"י בע"מ" או "מבשלת בירה פלסטינה" מוקמת בראשון לציון, על ידי ג'יימס רוטשילד (הבן של) יחד עם חברת פיק"א וגסטון דרייפוס – בנקאי צרפתי.
המבשלה מוקמת על מנת לספק את הדרישה מצד חיילי "חיל המצב" הבריטי המוצבים בארץ. הבירה: בסגנון פילזנר צ'כי, שהם מאמינים שיתאים לחיילים הבריטים. הפעם החיילים הבריטים כן מאמינים בזה ונולדות הבירות:

  • "נשר" – בסגנון פילזנר צ'כי
  • "ראשונייה" שהפכה אחר כך ל-"נשר מאלט" – ללא אלכוהול
  • "סרוויס בראנד" – בראון
  • "קראון"

מצגת זאת דורשת JavaScript.

1941/2

"תעשיות בירה א"י בע"מ" של רוטשילד-דרייפוס – מתרחבת ופותחת מבשלה נוספת בבת-ים (מופיעה כמבשלת "כביר" על חלק מהתוויות).

אתר "נוסטליגה אונליין"

1948

הבריטים מחליטים להפציץ את מבשלת הבירה בבת-ים מחשש שהיא מהווה "מקום מסתור לטרוריסטים יהודיים… ממנו ירו הטרוריסטים על הערבים". בסופו של דבר הפציץ הטייס את מפעל הדפוס השכן.

1950

מנחם ברלינר יוצר את הבירה "נשר – גולדסטאר", בסגנון דונקל מינכנאי, במבשלה בראשון לציון.
היעד: השק"ם הצה"לי.
כן כן, היתה בירה בשק"ם.
גולדסטאר גם היתה הבירה הישראלית הראשונה שנמזגה מחבית, בפאב ההיסטורי "המוזג" בת"א.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

1951

"תעשיות בירה א"י בע"מ" נרכשת על ידי התעשיין היהודי האנגלי וויליאם רובינסון.

1952

מתחילה ההקמה של "מבשלת שיכר לאומית" / "מבשלה לאומית" בנתניה. המבשלה מוקמת על ידי קבוצת משקיעים אמריקאית המובלת על ידי לואיס הרצברג ועתידה להיות מבשלת הבירה הגדולה ביותר של המזרח התיכון באותן שנים.

1953

מושלמת הקמת "מבשלת שיכר לאומית" עם כושר ייצור של 400,000 חביות. המותג המוביל: "אביר".
מקור השם, למרבה ההפתעה, לא נעוץ באצילים-חיילים עוטי השריון אלא דווקא בחיילים הבריטיים שהיו נכנסים לבר ומבקשים "A Beer".
השם נבחר לבירה בעקבות תחרות בה התבקש הקהל להציע שם בעל משמעות הן בעברית והן באנגלית. השם "אביר" הוצע על ידי נתן פרג'ון, בעקבות הסיפור ההיסטורי, וזכה. הבירה מכונה גם "א.א" בעקבות הסיסמה שעל התווית: "בירה משובחת א.א".

מצגת זאת דורשת JavaScript.

1954

"מבשלת שיכר לאומית" מבצעת את "המשלוח הגדול ביותר של בירה מיובאת לארה"ב", נכון לאותם ימים – 180,000 בקבוקים של הבירה "אביר".

1961

קמפיין ל-"גולדסטאר" עם פול ניומן!

אתר טמפו

1963

"תעשיות בירה א"י בע"מ" מתרחבת שוב! פותחת מבשלה חדשה במגדל העמק תחת השם "מבשלת הגליל" (לא מבשלת הגליל של היום). הקרבה, בערך, למקום הולדתו של ישו, גם משמשת אותם בשיווק "גולדסטאר" בשוק הנוצרי. על התווית נכתב: "מבושלת במגדל העמק, ליד נצרת, בארץ הקודש".

1965

תחילת שיתוף הפעולה בין "תעשיות בירה א"י בע"מ" ו-"מבשלת שיכר לאומית".

1968

"מבשלת שיכר לאומית" משיקה את הבירה "מכבי". גם היא – בסגנון פילזנר.
הבירה, שפותחה על ידי ברומאסטר גרמני, זוכה בתחרויות לוקסמבורג 1977, פריז 1979 ובריסל 1981.
מכבי היא גם הבירה הראשונה המשווקת בישראל בבקבוק שאינו "בקבוק חוזר". שנים רבות של אשפה יעברו עד חוק הפיקדון, שגם הוא – לא מאוד עוזר.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

1973

חל מיזוג בין "מבשלת שיכר לאומית", ו"תעשיות בירה א"י" (הכוללת את המבשלות בבת-ים "כביר" ואת "מבשלת הגליל"). הדואופול בשוק הבירה המקומי הופך למונופול.

1976

"מבשלת שיכר לאומית" המאוחדת עושה אקזיט ונמכרת ליזם הקנדי מוריי גולדמן בסכום של 8 מליון דולר.

1977

נסגרת המבשלה בבת-ים של "מבשלת שיכר לאומית" (ההיא שכמעט הופצצה).

1980

על אף החרם על מוצרים ישראלים, נמכרת במצריים הבירה "O.K Beer". היצרנית: "מבשלת שיכר לאומית", נתניה.
הבירה, כנראה, היתה בסדר?

1981

המסע של "טובורג" (השייכת ל"קרלסברג" מ-1970) בארץ נמשך, וכעת היא מיובאת על ידי חברת משקאות קלים בשם "טמפו" במאמץ להחזיק דריסת רגל בשוק, אל מול "מבשלת שיכר לאומית".
עדיין לא "טובורג רד".

1983

"מבשלת שיכר לאומית" חותמת על הסכם רישיון עם הענקית "אנהוייזר-בוש". מתחילה בייצור הבירה "באדוויזר" בשנה העוקבת. הייצור המקומי היה קצר ונפסק במהרה.

1985

חברת "טמפו" רוכשת את "מבשלת שיכר לאומית" ומקימה את "טמפו תעשיות בירה".

1992

  • "מבשלות בירה בישראל" (מב"י) קמה כשותפות בין "קרלסברג" ל-"קוקה-קולה".
    הטיול של "טובורג" בארץ הקודש ממשיך, כשמב"י מתחילה בשיווק המותגים "קרלסברג" ו-"טובורג" שעכשיו, כמובן, כבר לא מיובאת על ידי "טמפו" המתחרה.
    לא. זו עדיין לא טובורג רד.
  • "טמפו" מכינסה את "הייניקן" לשוק המקומי.
  • "טמפו" סוגרת את המבשלה שלה במגדל העמק ("מבשלת הגליל", עם ישו והכל?) ועוברת לייצר בנתניה בלבד.

1994

"איגל" – מותג הלואו-קוסט המוכר מהפחית נולדת בטמפו כדי לקרוץ לעולים ולעובדים זרים. לא מדובר בבירה "נשר".

1995

  • מב"י מקימה את המבשלה באשקלון בה מיוצרים המותגים "קרלסברג", "הולסטן", "סטלה ארטואה" (היום) וחיכיתם לה – "טובורג" ו-"טובורג רד" הנוצרת כמתכון מקומי לשוק הישראלי, במטרה להיאבק על נתח השוק של גולדסטאר.
  • מוקמת מבשלת "טייבה" בכפר טייבה ליד רמאללה.

1996

מב"י מכניסה את הבירה "גינס" לשוק המקומי.

1999

"הייניקן" רוכשת 18% ממניות "טמפו". אחוז שילך ויגדל בשנים הבאות.

1999

הבירה ללא אלכוהול "טובורג-מאלט" נולדת, אך שמה משתנה אחר כך ל-"מאלטי" המוכרת היום.

2000

השילוב של "הייניקן" ב"טמפו" נותן אותותיו והמתכון של "גולדסטאר" מתעדכן, וכעת הבירה מכילה רק חומרי גלם ע"פ חוק טוהר הבירה הבווארי. מהמתכון מסירים דגנים אחרים כגון דורה וחומרי טעם וצבע כגון קרמל.

2005

עולה הרעיון להתחיל לבשל את הייניקן בארץ.
זה לא קרה.

2006

מבשלת הבוטיק הראשונה בישראל מוקמת בתל-אביב. זו היא ה"דאנסינג קאמל".
באותה שנה מוקמות גם מבשלת "מלכה" ו"מבשלת הגולן".

2009

מתיחת הפנים המפורסמת לבירה "מכבי".

2012

מוקם אתר "בירבלוג"! האם זה מאורע היסטורי? בשבילנו כן.

2014

בסוף "טמפו" כן מתחילה לייצר את "הייניקן" בישראל. ישראל הופכת למדינה היחידה שבה הייניקן מיוצרת באופן מקומי.

2010

דוד הרלינג, ברומאסטר בטמפו מבצע ריענון למתכון, העיצוב עובר מתיחת פנים והחברה משיקה מחדש את בירה "אביר" כמותג נוסטלגי-בוטיקי. הבירה ניתנה להשגה בתחילה רק במסבאה "אביר" בתל-אביב, אך מאוחר יותר ניתן גם שווקה באופן מצומצם.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

2015

מושקת "גולדסטאר אנפילטרד".
חלק טוענים שזו נקודה היסטורית בה ניתן לראות השפעה של מבשלות הבוטיק המקומיות על התפיסה של היצרניות הגדולות.

דן פרץ- צלם


2015

מבשלת "אלכסנדר" מבשלת מחדש (אך במתכון אחר, עקב היעדר תיעוד) את הבירה הישראלית הראשונה – הפילזנר של "מקס בראו".
ככה גם נסגר לו יפה הפוסט הזה, שמתחיל ונגמר באותה בירה, עם כ-90 שנה של היסטוריה מרתקת, תוססת, מקציפה ומרירה בניהן.
מי יודע – אולי עד שנה הבאה תצטרף עוד נקודה היסטורית?

נהנית מהתוכן?
אני מקווה מאוד שכן, ומזמין אותך גם לשתף עם חברים וגם להצטרף אלינו בדף הפייסבוק ובקהילת הפייסבוק "בירה בישראל". 

שכחתי משהו? יש לך סיפור מעניין לחלוק? אשמח ליצירת קשר!

מאיפה אני יודע את מה שכתוב פה? המידע נשען על ולוקט מהמקורות:
"בירה בישראל" – וויקיפדיה
"מבשלות בירה ישראל" – וויקיפדיה
"טמפו משקאות" – וויקיפדיה
"גולדסטאר" – וויקיפדיה
"בירה מכבי" – וויקיפדיה
"אביר (בירה)" – וויקיפדיה
"ההיסטוריה" – אתר טמפו

"איפה היינו ומה שתינו חלק א'" – רם גלבוע וטל מילר – Ynet
"ההיסטוריה המפותלת של תרבות השתייה בישראל" – רם גלבוע וטל מילר – Ynet
"מקס חוזר לארץ הקודש" – חיליק גורפינקל – גלובס
"מוט'ל בוטיק" – הילה אלפרט – ישראל היום
"בירת ישראל" – שי אילן – nrg
אתר "נוסטלגיה אונליין"

3 תגובות להיסטוריית הבירה בישראל

השאר תגובה