בתערוכת בירס 2014 שהתרחשה במתחם התחנה בת״א, הזדמן לי לדבר עם איציק, אחד האחים לבית שפירא.
דיברנו על המעבר מבישול ביתי לבישול מסחרי, על נפחי בישול ועל החזקת מבשלה עצמאית לעומת בישול חוזי במבשלה קיימת.
איציק סיפר לי שהוא כבר הרבה זמן רוצה להוציא IPA אבל לא יכול מפאת מגבלות שונות (עלות, תפוסה של מיכלי תסיסה ושאר מטרדים שלא מעניינים אתכם השותים).
* לרוב אני כותב ויוצא מנקודת הנחה שהקורא/ת באמת מבינים את כל המושגים.
אז אם אתם לא- תלחצו על הלינק. אל תתביישו. ממש כמו וויקיפדיה. *
מבשלת שפירא מתאפיינת לרוב בבירות רגועות יחסית, ו״פשוטות לעיכול״- כאלה שכל שותה יצליח להתחבר אליהן, לא קיצוניות או הזויות.
אליהן מצטרפות פעם בשנה כל אחת, שפירא ג׳קס הייחודית, ושפירא פייל אייל בתחפושת הפורים בהזמנה אישית (שהשנה גם הייתה מהדורה נסיונית עם משחקים במתכון).
עכשיו, לאחר כמעט שנה מאותה תערוכה מצויינת- שפירא משיקים IPA משלהם- ועולם חובבי הבירה הפנאטים רוטט מהתרגשות.
הבירה, שבצורה לא אופיינית ל-IPA מולבשת בכחול- מבוססת על זן הכשות האמריקאי אמרילו, ומכאן שמה.
במזיגה אנחנו פוגשים נוזל כתמתם- חום, בגוון שאכן מתאים ל-IPA אמריקאית, בעלת ראש קצף דקיק ואוורירי שדווקא מפתיע, ולא לטובה.
בריח- ניחוחות ברורים של פריחת הדרים ופירות הדר ובמיוחד אשכוליות. צפוי כשאנחנו מדברים על IPA אמריקאי, ובמיוחד כזה עם אמרילו. נראה שחוואי הכשות לא עובדים עלינו עם ניתוחי הארומות של הזנים.
את הסיבה לעייפות הכללית של ראש הקצף ניתן גם לחפש במתכון, אם מישהו מתכוון לפרוץ למשרדי תאגיד שפירא, או פשוט לתלות אותו בעובדה שהגיזוז של הבירה נמוך באופן מפתיע, מה שמונע מבועות רבות להיווצר ולהמשיך להזין את ראש הקצף.
אמנם הגיזוז הנמוך מפתיע, אך הוא דווקא גורם לבירה להיות קלה הרבה יותר לשתיה.
מרירות הבירה, שאמורה להיות עוצמתית ב-IPA דווקא לא מאוד חזקה. באופן יחסי לסגנון כמובן. אני בטוח שאם לא ניסית עדיין IPA- המרירות הזו תעשה לכם שמיניות על הלשון. אבל חכו להמשך.
בטעם ניתן להרגיש את תרומת הכשות אפילו יותר מאשר בארומה, והבירה פשוט שופעת בטעמים פירותיים וכשותיים מצויינים.
תוסיפו את זה למרירות הלא היסטרית, לגיזוז הלא עוצמתי, ולעבודה שהבירה מכילה 6.5% אלכוהול (קרוב לסף הנמוך של הסגנון) וקיבלתם בירה קלה מאוד לשתיה, נעימה, טעימה, ומומלצת לכל מי שעוד לא קפץ ראש למעמקי סגנון ה-IPA.
היי רגע!… בעצם… קיבלנו בירה באופי שפיראי מאוד: בירה לכולם.
גוף: 2.5.
גיזוז: 2.
כמות אלכוהול מורגשת: 3.
כשותיות: 3.5.
ציון כללי: 3.
בשורה התחתונה מדובר ב-IPA עדינה או בפייל אייל חזקה מהרגיל. מי שמכיר את הסגנון וחושב ש-IPA אמורה להיות בירה קצת קשה לשתיה- עלול מעט להתאכזב.
מי שלא חושב שהבירה צריכה להילחם בך בדרך למטה- יאללה צאו לקנות!
* שתיתם? אהבתם? אולי לא כל כך? אל תשכחו לדרג את הבירה!"
לרוויה,
יוחאי